Sajenje krompirja

petek, 8. april 2011

Včeraj smo začeli s sajenjem srednje poznega krompirja. Prvih 200 kg ga je že v zemlji, ostalih 700 pa še čaka, da ga razrežemo. Semenski krompir imamo namreč kar precej debel in ga ne bi bilo dovolj za dober hektar njive.
Letos opravljamo nekaj poskusov s sajenjem krompirja. Večino sicer še vedno sadimo na tradicionalen način vendar z nekaj novostmi. Njivo, o kateri je govora na začetku, letos sploh nismo orali, ampak smo jeseni po požeti ajdi le raztrosili gnoj. Pred kakšnim mesecem smo zrahljali njivo s kultivatorjem in nato naredili grebene, da se gnoj malo boljše vdela v tla in da preženemo nekaj plevelov. Tik pred sajenjem smo njivo spet zravnali.
Zgodnji krompir je v zemlji že skoraj dva tedna. Sajen je bil v jeseni preorano njivo, s kompostiranim gnojem pa smo pognojili šele po sajenju. En del smo pokrili s pokrivko, drug del je ostal nepokrit, tretji del pa smo pokrili s slamo. Prav zanima me razlika med različnim pokrivanjem.

Zgodnji krompir

Na sliki v ozadju vidite tudi osojno pobočje, na katerem smo letos posekali vso drevje. To je moja poskusna površina, kamor nosim vse, kar mi pade na pamet. Tako sem tudi že pred tremi tedni posadil krompir. Veje, ki so ostale od dreves, sem znosil na kup, obrnjen proti jugu. Za to visoko gredo sem potresel po tleh krompir in ga pokril s slamo. Vmes sem tu pa tam potresel še nekaj semena čebule in pasternaka.

Krompir potresen po tleh

2 komentarji:

Robert pravi ...

No in kako je zdaj s tem krompirjem?
je kaj zraslo?
So prišli divji prašiči?

Predvsem pa me zanima, kako se je obnesla zastirka pri zgodnjem krompirju...
Robert

Ales pravi ...

Z zgodnjim krompirjem nismo bili preveč zadovoljni. Najbrž je nekaj tudi v sorti, ki očitno ni bila dovolj zgodnja za nas. Ker smo krompir sproti kopali in porabili žal natančne ocene ne morem podati glede razlik med različnim pokrivanjem. Bistvenih razlik ob izkopavanju ni bilo videti. Je pa iz zemlje najprej pokukal krompirjevec pod pokrivko, brez pokrivke ni dosti zaostajal, po slamo pa je zamujal kar precej časa. Zemlja se je kasneje segrela in zato je tudi krompir kasneje pokukal iz zemlje.

Objavite komentar